Fjernelse af visdomstand

Fjernelse af visdomstand – alt, du skal vide

Dine visdomstænder er de sidste tænder, du får. De fleste får deres visdomstænder fra sendt i teenageårene til slutningen af 20’erne – men det er bare ikke altid, det går helt glat, når de store kindtænder begynder at melde deres ankomst.

For nogle er visdomstænderne uden problemer, fordi de er sunde, raske og placeret fint i munden. Men for andre kan tænderne kommer uheldigt frem, vokse i forkerte retninger eller også er der simpelthen ikke plads til dem – og det kræver visdomstand fjernelse.

Har du tandpine, der ikke vil gå over? Det kan skyldes visdomstænder på forkert kurs

Hos TandlægeCentret i Silkeborg holder vi løbende øje med, hvordan dine visdomstænder udvikler sig, og vi rådgiver og hjælper med at finde ud af, om der kræves operations af visdomstænder eller de fint kan passe sig selv.

Det er dog ikke altid, vi kan nå at opdage visdomstænder med forkert kurs – og det kan give tandpine. Oplever du vedvarende tandpine, er det derfor altid vigtigt, du opsøger en tandlæge, så vi kan fikse det, før problemet bliver større.

De mest stillede spørgsmål om fjernelse af visdomstand

Det er efterhånden helt normalt at få fjernet sine visdomstænder – de bagerste kindtænder er nemlig et levn fra fortiden, og i teorien har vi ikke brug for dem længere. Det er dog langt fra alle, der skal have fjernelse af visdomstænder. Nogle kan gå igennem hele livet uden at opleve problemer på grund af visdomstænder.

Er du i tvivl, om dine visdomstænder kræver operation, eller vil du gerne vide mere om, hvordan en visdomstand operation foregår?

Find svar på dine spørgsmål herunder, hvor vi har svaret på nogle af de mest stillede spørgsmål om visdomstand fjernelse.

Hvorfor skal man have fjernelse af visdomstand?

Hvis en eller flere af dine visdomstænder frembryder uheldigt, kan det være nødvendigt at gribe ind. Hvis dine visdomstænder har en forkert kurs, kan de skade nabotænderne, kæbeknoglen eller nerverne.

Din visdomstand kan fx skade nabotanden, hvis den vokser mod tanden. Det kan give karies, fordi det kan være svært (næsten umuligt) at komme til at børste tænderne godt nok. Hvis din visdomstand ikke er helt frembrudt, er den også mere sårbar og modtagelig overfor karies og bakterier.

Årsager til fjernelse af visdomstand:

  • Visdomstanden er placeret, så den er svært at holde ren, så der måske er betændelse og ømt, hævet tandkød.
  • Der er hul i din visdomstand eller tænderne, der støder op mod.
  • Visdomstanden ligger nede i kæben, hvor den gnider mod og skader nabotanden.
  • Hvis der er et “hul” med tandkød mellem visdomstanden og nabotanden.

Hvordan foregår det, når man får en visdomstand operation?

Ikke alle visdomstænder kræver en operation. Alt efter om din visdomstand er brudt frem og hvor let den er at komme til, skal den enten opereres ud eller trækkes ud som andre tænder.

Efter undersøgelse gennemgår vi det hele sammen med dig, så du ved, hvad du skal forvente af forløbet. Skal fjernelse af visdomstand foregå med operation, vil det være forskelligt, hvordan det foregår. Ofte vil det foregå ved, at vi lægger et lille snit i tandkødet, hvorefter vi fjerner det knogle, der dækker for tanden – alt sammen foregår i et stille og roligt tempo, og vi er meget forsigtige, så du får det bedste resultat med mindst mulig invasion.

Uanset om det er en operation eller den skal trælles ud, foregår det hele selvfølgelig i bedøvelse, så hele processen er smertefri.

Hvor lang tid gør det ondt efter visdomstand fjernelse?

Efter du har fået fjernet din visdomstand, vil der gå et stykke tid, før bedøvelsen stopper med at virke. Det kan være en god idé at tage smertestillende en time eller to, før bedøvelsen aftager, så du er smertedækket de første timer.

Ofte vil almindelig ibuprofen og Panodil/Pamol være nok til at holde dig smertefri, men du kan måske opleve, at du er øm og hævet lige efter.

Efter både operation og tandudtrækning, er der en række forbehold, du skal tage hensyn til, men der er forskel på indgreb og derfor også, hvad du efterfølgende skal være opmærksom på. Alt det er noget, vi gennemgår grundigt med dig både før og efter fjernelse af visdomstand – uanset om det er en visdomstand operation eller tandudtrækning.

Gør det ondt at få fjernet visdomstand?

Når vi fjerner en eller flere af dine visdomstænder, er vi meget opmærksomme på at holde dig smertefri. Uanset typen af indgreb, foregår det i lokalbedøvelse, så du er 100% smertefri under hele forløbet.

Du kan selvfølgelig mærke ømhed i timerne og dagene efter – men det kan som regel holdes nede med almindelig smertestillende håndkøbsmedicin som Ipren og Panodil.

Hvornår kan jeg spise normalt efter operation af visdomstand?

Når du har fået fjernet en visdomstand, skal du undgå varme, flydende ting – som fx suppe, kaffe, the og så videre i de første 24 timer, da det kan give komplikationer.

Alligevel er det bedst, hvis du holder dig så vidt muligt fra fast føde – vælg i stedet flydende og/eller blød kost i de første par dage efter du har fået fjernelse af visdomstand.

Fjerne visdomstand pris - Hvad koster fjernelse af visdomstand?

Mistænker du, at du måske skal have fjernet en eller flere visdomstænder? Eller har du måske fået at vide ved tidligere scanninger, at du kan risikere, at dine visdomstænder skal fjernes?

Du kan altid se fjerne visdomstand pris på vores prisoversigt – men du skal være opmærksom på, at vores priser er vejledende. Vi kan først give dig en konkret pris, når vi har set, hvad vi har at arbejde med. Der er forskel på pris på fjernelse af visdomstand alt efter, hvor komplekst indgrebet er. 

Har du spørgsmål til fjernelse af visdomstand? Kontakt os herunder

Er du i tvivl om, hvorvidt dine visdomstænder giver flere smerter, end hvad der er almindeligt, har du spørgsmål til forløbet eller vil du gerne bestille en tid hos os, hvor vi kan undersøge, om dine visdomstænder vokser “korrekt” ud?

Du er altid velkommen til at kontakte os i klinikken, hvis du har spørgsmål – du kan ringe til os på telefon 86 82 01 69 eller sende en e-mail til os på reception@smilmedmere.dk. Så gør vi vores bedste for at hjælpe dig.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram